top of page

Špenátové lievance s bryndzou


Špenát a jeho krásna zelená farba pre mňa znamenajú leto. Používam ho do šalátov, do cestovým, do smoothies či slaných lievancov. Jeho neutrálna chuť v smoothie je výborná v kombinácii s ríbezľami či čučoriedkami. Ak ste túto kombináciu ešte neochutnali, určite to vyskúšajte.


Vedeli ste, že pochádza a Ázie? Táto zelenina má najvyšší podiel živín zo všetkých listových zelenín a pritom tak málo kalórii. Špenát obsahuje kyselinu šťavelovú a jeho účinky na telo a zdravie sú úžasné. Tento zelený zázrak podporuje imunitný systém a chráni bunky, pomáha pri prevencii pred vznikom rakoviny, podporuje rast svalovej hmoty, podporuje trávenie, zdravé kosti, kĺby a zuby, udržiava vápnik v kostiach, rozširuje, prečisťuje a spriechodňuje cievy, znižuje vysoký krvný tlak a vysoký krvný cholesterol. Špenát je dobrý aj pre nastávajúce mamičky pretože podporuje rast a vývin bábätka v brušku.


Ak ste špenátové lievance ešte neskúšali, teraz je ten správny čas. Ich príprava je rýchla a v kombinácii s bryndzou im nikto neodolá :). Ak sa v piatok vyhýbate mäsku, môžu byť inšpiráciou na chutný bezmäsitý obed.


Ingrediencie:


150g špenát

1 šálka mlieko

1 vajce

1 čl soľ

½ čl granulovaný cesnak

8 kopcovitých lyžíc hladkej (špaldovej) múky

1 čl prášok do pečiva

125 g bryndza

180 g kyslá smotana

Na ich prípravu môžeme použiť čerstvý alebo mrazený špenát. Špenát, mlieko, vajíčko, soľ a cesnak rozmixujeme do hladka (najlepšie tyčovým mixérom, lievance budú krásne nadýchané). Hladkú múku zmiešame s práškom do pečiva a zľahka vmiešame do špenátovej zmesi.


Na panvicu dáme pár kvapiek oleja a počkáme kým sa zahreje. Na zohriatu panvicu nalejeme cesto a pečieme na miernom ohni. Keď sa na lievancoch začnú tvoriť bublinky, otočíme ich a pár sekúnd pečieme na druhej strane. Z tejto dávky sa dá urobiť až dvadsať menších lievancov.


Sladké lievance sa polievajú javorovým sirupom a k týmto slaným sa výborne hodí bryndza. Bryndza je slovenská super-potravina, ktorá podporuje imunitný systém, trávenie, znižuje vysoký cholesterol, upokojuje nervový systém a dokonca podporuje kvalitu pokožky a hojenie rán. Bryndzu poriadne rozmiešame v kyslej smotane a polejeme ňou lievance. Môžeme ich ozdobiť jarnou cibuľkou či pažítkou a lievance podávame s čerstvou zeleninkou.


Verím, že Vám budú chutiť!

Ľubka

bottom of page