top of page

Ramen z vývaru so sójovou omáčkou


Pred vyše rokom a pol som bola na kurze u YUCy, kde som sa naučila pripravovať ramen so základom zo sójovej omáčky. Dnes som sa rozhodla, že ramen skúsim uvariť aj doma. S výsledkom som bola veľmi spokojná a pre som sa rozhodla napísať recept aj na blog.


Čo budeme potrebovať na:


Vývar z bravčového mäsa:


250 g - 300g bravčový bok bez kosti

1 PL rastlinný olej

1 jarná cibuľka

50 ml svetlá sójová omáčka

2 PL saké (možné nahradiť troškou ryžového octu alebo mirin-u)

1 PL zátvorová pasta (čerstvý zázvor rozmixovaný s troškou oleja neutrálnej chuti)

1/2 PL cukor

voda podľa potreby


Dashi vývar:


Dashi vývar sa pripravuje z morských rias (kelp, kombu) a vločiek z ryby bonito. Ja som ingrediencie na dashi vývar nezohnala, takže som použila prášok, z ktorého sa tento vývar pripraví. Kúpiť sa dá napríklad tu. Budeme potrebovať asi 1 liter.


1 kurací bujón

2 PL svetlá sójová omáčka

soľ (podľa chuti)


300 g vaječné rezance


Ozdoba:


čajové vajce

bambusové výhonky

jarná cibuľka

opražená cibuľka

nori riasy


Postup:


Do hrnca s rozohriatym olejom vložíme mäso, ktoré opečieme zo všetkých strán aby sa zatiahlo. K opečenému mäsu vložíme jarnú cibuľku, zázvorovú pastu a nalejeme sójovú omáčku a saké. Zalejeme vodou tak, aby bolo mäso úplne zakryté. Privedieme do varu, znížime teplotu na sporáku a varíme 40 minút (vývar by sa mal zredukovať na asi tretinu pôvodného objemu). Počas varenia pravidelne otáčame mäso, aby sa celé uvarilo.


Pripravíme si dashi vývar. Do pripravehého dashi vývaru vlejeme bravčovo-sójový vývar, pridáme kurací bujón a privedieme do varu.


Podľa návodu uvaríme rezance. Uvarené mäso nakrájame na plátky. Pred podávaním tanier vypláchneme horúcou vodou (tanier sa zohreje a ramen zostane dlhšie teplý). Do taniera vložíme rezance a zaleje ich 3 až 4 naberačkami vývaru. Ramen ozdobíme plátkami bravčového mäsa, čajovým vajcom rozrezaným na polovice, nori riasami, jarnou cibuľkou, opraženou cibuľkou a bambusovými výhonkami.


Japonci pri jedení rezancov nahlas sŕkajú. Rezance tak vychladnú a chute sa stanú výraznejšími.



K ramenu patria aj vajíčka. Na tie čajové budeme potrebovať:


čerstvé vajcia


Marináda:


4 PL svetlá sójová omáčka

2 sáčky čierny čaj

2 bobkové listy

1 badián

1 kúsok škorica

2 čl cukor

1 čl soľ

1 sušená čili paprička

4 guličky nové korenie

2 1/2 šálky voda

Všetky ingrediencie na marinádu vložíme do hrnca. Privedieme ich do varu, stiahneme teplotu a varíme asi 10 minút. Marinádu necháme vychladnúť. Z vychladnutej marinády vyberieme čajové sáčky.


Vajcia uvaríme podľa toho, ako ich máme radi (na mäkko 5 minút, na polo-mäkko 7 minút, na tvrdo 10 minút). Uvarene vajcia hneď vložíme do ľadovej vody, aby sa ďalej nevarili. Vajíčka jemne poklepeme lyžicou aby škrupinka popraskala. Takto pripravené vajíčka vložíme do marinády. Necháme ich v nej aspoň 24 hodín (môžeme ich marinovať až 4 dni). Vajíčka pred podávaním opláchneme a odstránime z nich škrupinu.


Už mi nič iné nezostáva, len si zaželať itadakimasu!


Ľubka



bottom of page