top of page

Exotické tartaletky


Po dlhšej dobe som tu s novým receptom. Počas posledných troch mesiacov som nezaháľala ale pracovala som na receptoch pre Agro Tami. Už dávnejšie som chcela upiecť tartaletky a pred pár dňami som sa k tomu dostala. Pôvodne som chcela skombinovať marakuju s malinami, no keď som v obchode objavila červenú pitahayu, bolo rozhodnuté (dužina môže byť biela alebo tmavoružová). Toto ovocie:

  • podporuje imunitný systém

  • chráni telo pred pôsobením voľných radikálov

  • pomáha pri prevencia pred rakovinou

  • zlepšuje peristaltiku čriev

  • pomáha s nespavosťou

  • zlepšuje koncentráciu

Tento recept je trochu pracnejší, no výsledok stojí za to.


Cesto (na dva veľké tarty s priemerom 20 cm - ja som urobila viac malých tartaletiek):


150 g maslo

95 g práškový cukor

vanilka (vanilková pasta)

30 g mleté mandle

60 g vajce (asi 1 veľké alebo 2 menšie vajcia)

250 g hladká múka

štipka soli


Marakujovo-citrónová plnka:


100 ml šľahačková smotana

šťava z dvoch plodov marakuje

kôra z 1 citróna

180 g biela čokoláda

2 PL lemon curd krému (plnka sa dá urobiť aj bez neho)


Pena z ovocia pitahaya:


1 pitahaya

cukor podľa chuti (1 až 2 PL)

3 plátky čírej želatíny

150 ml šľahačková smotana


Maslo vyberieme z chladničky hodinu až dve pred prípravou cesta. Vymiešame ho do penista, preosejeme doň práškový cukor a miešame do krémova. Do zmesi pridáme mleté mandle, štipku soli, vanilku a dobre premiešame. Vajíčka rozmiešame, prilejeme ich do cesta a ručne vmiešame do cesta. Nakoniec do zmesi preosejeme múku a miešame len kým sa cesto nespojí. Cesto rozdelíme na dve časti, vyformujeme do disku, zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky na aspoň 2 hodiny.


Vychladnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vložíme ho do formy (kým pracujeme s polovicou cesta, druhá časť zostáva v chladničke). Formu s cestom opäť vložíme do chladničky (aspoň na hodinu).


Rúru zohrejeme na 180°C. Formy z cestom vyberieme z chladničky a odrežeme prevísajúce cesto. Spodok cesta popicháme vidličkou a vložíme ho do rúry. Pečieme asi 15 minút. Korpus vyberieme z rúry a keď trochu vychladne, vyberieme ho z formy. Kým chladne zmiešame zvyšné rozmiešané vajíčka s čajovou lyžicou šľahačkovej smotany. Korpus potrieme pripraveným mixom vajíčka a smotany a pečieme ešte 10 minút. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychlandúť.


Marakujovo-citrónový krém začneme pripravovať hneď po príprave cesta (kým je cesto v chladničke). Čokoládu nasekáme na malé kúsky. Do hrnčeka dáme smotanu, šťavu z marakuje (bez semienok), kôru z citrónu a na miernom plameni privedieme do varu. Smotanu cez sitko nalejeme na čokoládu, necháme chvíľku postáť a miešame kým sa čokoláda nerozpustí. Vložíme do chladničky a keď zmes vychladne, plnku vyšľaháme (v tomto kroku môžeme pridať krém lemon curd). Pripravenú plnu nastriekame do tartaletiek. Do stredu môžeme dať lyžicu lemon curd.


Ako poslednú si pripravíme penu z pitahaye (možno ju nahradiť iným ovocím, napr. malinami). Želatínu vložíme do vody aby napučala. Pitahayu ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme (kúsok ovocia si môžeme nechať na ozdobu). Rozmixované ovocie prepasírujeme a nalejem do hrnčeka. Pridáme cukor a privedieme do varu. Odstavíme z plameňa a primiešame napučanú želatínu. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Keď úplne vychladne, zo smotany urobíme šlahačku. Pitahayovú zmes zľahka zmiešame so šľahačkou. Penu navrstvíme na maracujovo-citrónovú plnku. Vložíme do chladničky aby pena stuhla.


Pred podávaním ozdobíme :)


Prajem vám dobrú chuť!

Ľubka



bottom of page