top of page

Pizza so zemiakmi


Tento týždeň sme kúpili krásne fialové zemiaky a rozmýšľala som, čo z nich bude. Nakoniec som sa rozhodla pre pizzu so zemiakmi alebo slaný koláč so zemiakmi. Zemiaky obsahujú sacharidy, bielkoviny, vlákninu, tuk, vápnik, železo, horčík, draslík, fosfor, selén, zinok, meď, sodík, mangán, omega 3 a omega 6 kyseliny, vitamín A, B, C, K, cholín, betaín, luteín a betakarotén.

  • podporujú imunitu

  • chránia bunky pred voľnými radikálmi

  • pomáhajú pri prevencii vzniku rakoviny

  • podporujú trávenie, pravidelnú stolicu

  • znižujú vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak, pomáhajú pri prevencii vzniku kardiovaskulárnych ochorení

  • zabezpečujú dobré zdravie pokožky, vlasov, nechtov a vlasov

  • podporujú tvorbu kostnej a kĺbovej hmoty

Základom tohto koláča je dobré pizzové cesto. Ak máte svoj osvedčený recept, kľudne urobte cesto podľa neho. Ja som mala kváskové cesto, ale úplne stačí aj cesto s droždím, napríklad toto:

Cesto na pizzu:

2 šálky hladká múka

1 PL olivový olej

1 čl sušené droždie Dr. Oetker

1/8 čl soľ

3/4 šálky voda

Do misky dáme múku, olej, droždie a soľ. Postupne pridávame vodu a vymiesime hladké cesto, ktoré necháme kysnúť kým zdvojnásobí svoj objem.


Okrem cesta budeme potrebovať:


100 g polotvrdého syra (napr. gouda alebo eidam)

2 zemiaky

2 biele grilovacie klobásky

rozmarín (čerstvý alebo sušený)

soľ


Zemiaky ošúpeme a pokrájame na tenké plátky (3 až 4 mm). Uvaríme ich v osolenej vode. Klobásku opečieme na panvici a pokrájame na kolieska. Syr postrúhame.

Cesto vyvaľkáme na tenko a posypeme polovicou strúhanéh syra. Na syr poukladáme zemiaky, posypeme ich zvyšným syrom a naukladáme na ne klobásku. Na záver posypeme rozmarínom. Pizzu pečieme v rúre rozohriatej na 275°C (najlepšie na pizza kameni) asi 5 minút. Ak nemáte kameň na pizzu, pri zohrievaní rúry v nech nechajte plech a pizzu pečte na ňom.


Ak túto zemiakovú pizzu vyskúšate, dajte mi vedieť či vám chutila!

Ľubka



bottom of page