top of page

Malinovo-vanilkový "Baumkuchen"


Neviem odkiaľ pôvodne pochádza tento koláčik (podľa názvu by som povedala, že z niektorej nemecky-hovoriacej krajiny), no ja som sa s ním prvýkrát stretla v Japonsku. Pečie sa na tyči podobne ako tredelník. Tyč sa namáča do cesta, po namočení ide do pece, znova sa namočí do cesta a tento proces sa opakuje kým sa neminie celé cesto. Po stiahnutí z tyče sa koláč pokrája na kolieska, ktoré vďaka vrstvám vyzerajú ako letokruhy na strome.

Nedalo mi to a musela som niečo podobné skúsiť upiecť aj doma - nie na tyči, ale vrstvením cesta na plechu. S výsledkom som bola veľmi spokojná a pretom som sa rozhodla podeliť sa s vami o recept na tento koláčik.


Ingrediencie:


Cesto:


6 vajec

250 g maslo

150 g hladká múka

100 g kukuričný škrob

1 balíček prášok do pečiva Dr. Oetker

180 g (trstinový) cukor

70 g kryštálový cukor

4 PL rum

1 čl vanilková pasta Dr. Oetker

1/4 čl soľ

30 g mrazom sušené maliny


Poleva:


100 g biela čokoláda

30 ml šľahačková smotana



Vajíčka si rozdelíme - do jednej misky si dáme 4 bielky a do druhej 4 žĺtky a dve celé vajcia. Žĺtky a dve celé vajíčka rozšľaháme vidličkou.

Zmäknuté maslo vyšľaháme s trstinovým cukrom.


Pridáme vanilkovú pastu, rozšľahané vajíčka a znova prešľaháme.

Bielky so soľou vyšľaháme na tuhý sneh. Cukor pridávame postupne počas šľahania, na dva až tri razy. Snej po častiach jemne vmiešame do pripraveného cesta.


Sušené maliny rozdrvíme na prášok a vmiešame ich do asi polovice pripraveného cesta.


Rúru rozohrejeme na 220 - 230°C (len vrchný ohrev). Asi dve lyžice cesta rozotrieme na dne plechu (ak má povrch, na ktorý sa cesto môže prilepiť, najskôr ho vystelieme papierom na pečenie). Plech vložíme do rúry a pečieme 2 až 3 minúty. Vytiahneme ho, na upečené vanilkové cesto rozotrieme dve lyžice malinového cesta a opäť dáme do rúry na 2 až 3 minúty. Tento postup opakujeme kým minieme všetko cesto. Použila som plech s rozmermi 27 x 27 cm (takisto môže byť plech s rozmermi 20 x 30 cm).


Koláčik po vychladnutí polemeje ganache polevou s bielej čokolády (bielu čokoládu polámeme na malé kúsky, zalejeme ju teplou šľahačkovou smotanou, necháme minútku postáť a rozmiešame do hladkej polevy). Necháme vychladnúť a pokrájame na rezy. Pri podávaní ho môžeme ozdobiť čerstvými malinami.


Prajem vám pekný zvyšok týždňa a dúfam, že vám bude chutiť!

Ľubka



bottom of page