top of page

Sušienky s ochuteným trstinovým cukrom


Dnes máme Mikuláša a ja píšem posledný vianočný recept. Ešte síce v zálohe mám pár receptov na trvanlivé pečivo, no tie tento rok už napísať nestihnem. Keď som objavila nový ochutený trstinový cukor od Dr. Oetker vedela som, že ho nejako musím zakomponovať do vianočného pečenia. Mala som na výber karamelový cukor alebo cukor s rumovou arómou a do týchto "shortbread" sušienok som sa rozhodla použiť rumový cukor. Skombinovala som ho s kakaom a sušienky boli jedna báseň :)


Čo budeme potrebovať (na asi 60 kúskov):


250 g maslo

100 g (trstinový) cukor

1 balíček vanilkový cukor Dr. Oetker

1/2 čl soľ

2 PL smotana na šľahanie

350 g hladká (špaldová) múka

1 čl prášok do pečiva

1 1/2 PL kakao (+ kakao na posypanie)

1 trstinový cukor s rumovou arómou Dr. Oetker


Maslo rozpustíme a privedieme do bodu varu. Prestaneme ho variť keď mliečna sušina v ňom začne karamelizovať. Maslo odstavíme a necháme ho v miske, v ktorej budeme pripravovať cesto, vychladnúť a stuhnúť. Tuhé maslo následne šľaháme kým nebude krémové. Pridáme (trstinový) cukor, vanilkový cukor, soľ a smotanu na šľahanie.


Ingrediencie šľaháme kým dostaneme krémovú zmes. Do misky pridáme múku, prášok do pečiva a vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 3 časti.


Do tretiny cesta vmiešame kakao.


Pripravíme si potravinársku fóliu (ja som robila sušienky len z tretinovej dávky, preto som použila len fóliu. Pri celej dávke môžete fóliou vystlať hranatú formu na chlebík a cesto vrstviť v priamo v nej). Na fóliu nasypeme rumový cukor, na ktorý rozvrstvíme tretinu cesta. Posypeme ho kakaom, rumovým cukrom a prikryjeme kakaovým cestom. Kakaové cesto opäť posypeme rumovým cukrom, na ktorý uložíme poslednú tretinu cesta. Pripravené cesto zabalíme do fólie a vytvarujeme z neho kváder. (Vo forme stačí cesto poriadne utľapkať a prikryť fóliou). Zabalené cesto vložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky.


Toto je cukor, ktorý som použila :)


Vychladené cesto krájame na pol centimetrové plátky (plátky z cesta, ktoré bolo uložené vo forme na chlebík rozrežeme ešte na polovicu). Na krájanie použijeme veľmi ostrý nôž, pretože cesto je krehké. Sušienky pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 10 minút (do zlatista). Aj keď budete mať nutkanie ochutnať ich ešte teplé z rúry, pred konzumáciou ich treba nechať úplne vychladnúť :)


Prajem vám ešte pekného Mikuláša a bestarostné a bezstresové vianočné vypekanie :)

Ľubka




bottom of page