top of page

Frankfurtské bethmännchen


Ďalší z mojich vianočných receptov je ako stvorený pre milovníkov mandlí a marcipánu. Ako je už z názvu jasné, pochádza z Frankfurtu a má skoro 200-ročnú históriu. V období keď recept vznikol žila vo frankfurte rodina Bethmannovcov, ktorá si ako kuchára najala parížskeho pekárskeho majstra Jean Jacquesa Gauteniera. V roku 1838 vymyslel recept na marcipánové koláčiky, ktoré boli ozdobené štyrmi polovicami mandlí na počesť štyroch synov pána domu - Karla, Moritza, Alexandra a Heinricha a nazval ich bethmännchen (malí Bethmannovci). Legenda hovorí, že Heinrich pár rokov nato umrel a od tej doby sa koláčiky ozdobujú len tromi polovičkami mandlí. Či už je tento príbeh pravdivý alebo nie faktom je, že recept sa stal obľubeným a zachoval sa dodnes.


Čo budeme potrebovať (na asi 50 malých koláčikov):

250 g marcipánu (Dr. Oetker alebo z Lidlu)

1 vajce

60 g hladká (špaldová) múka

50 g mleté mandle (bez šupky)

50 g práškový cukor

štipka soli

1 1/2 čl vanilkový cukor Dr. Oetker

pár kvapiek kvalitnej ružovej vody (dá sa kúpiť v bio obchodoch alebo kúpiť na internete)

1 PL mlieko

mandle na ozdobu

Vajíčko si rozdelíme a bielok vyšľaháme (žĺtok si zatiaľ odložíme).

Nastrúhame marcipán (lepšie sa strúha, keď je studený, preto ho môžete pred použitím vložiť na pár hodín do chladničky).

V ďalšej miske zmiešame múku, práškový cukor, mleté mandle, vanilkový cukor a soľ. Do sypkej zmesi pridáme strúhaný marcipán a vyšľahaný bielok a vypracujeme cesto.

Z cesta robíme malé guličky (trochu väčšie než čerešne), ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každú guličku ozdobíme tromi polovičkami mandlí.

Žĺtok vymiešame s lyžicou mlieka a potrieme ním koláčiky.

Bethmännchen pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 160°C.



Ak radi skúšate nové recepty, možno tieto Vianoce vyskúšate práve tento. Ja som koláčiky doniesla kolegom do práce a všetkým chutili. Dúfam, že tak isto budú chutiť aj vám :)


Keďže sa blížia Vianoce, pripravila som si pre vás súťaž o presne takú istú krásnu vianočnú šálku, akú som použila pri fotení vianočného pečiva. Okrem šáločky je v balíku aj podložka pod ňu. Stačí ak sledujete moju stránku na facebook-u a pod príspevok s týmto receptom (tiež na facebook-u) napíšete bez ktorého pečiva si neviete predstaviť Vianoce. Výhercu vyžrebujem presne o týždeň 3. decembra 2017.



Prajem vám krásny týždeň!


Ľubka



bottom of page