top of page

Narodeninová torta s malinovou a kokosovou plnkou


Pred pár dňami som na facebookovú stránku dala fotografiu torty, ktorú som upiekla na oslavu 80. narodenín. Spojila som viac receptov, niečo som upravila a výsledkom bola chutná malinovo-kokosová torta :) Pôvodne som recept nechcela dávať na blog, no nakoniec som sa rozhodla inak. Na tortu budete potrebovať:


Cesto (3 korpusy s priemerom 24 cm):


7 vajec

240 g kryštálový cukor

80 g voda

80 g olej

260 g hladká múka

7 g prášok do pečiva


1 PL kvalitný malinový sirup


Plnka:


500 ml smotana na šľahanie (aspoň 33%)

500 g jemný tvarok

200 g kyslá smotana

4 - 5 PL kryštálový cukor


50 g mrazom sušené maliny (ja som použila maliny od Mixit)

1 PL kvalitný malinový sirup


3 PL strúhaný kokos

pár kvapiek kokosová esencia


malinový džem


Poleva:


biela čokoláda alebo svetlá poleva Dr Oetker

gélová ružová farba Dr Oetker


Recept na korpus mám uložený dlho, no až teraz som ho vyskúšala. Je výborný, korpus bolo mäkký ako vata :) Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom na tuhú penu. V ďalšej misme zmiešame žĺtky s vodou a olejom. Žĺtkovú zmes vlejeme do misky s bielkami a jemne premiešame. Do vajíčkovej zmesi jemne primiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.

Keďže som chcela dva rôzne korpusy, oddelila som jednu tretinu cesta a pridala do nej malinový sirup a trochu ružovej gélovej farby. Tento korpus som piekla 25 minút (pri teplote 180°C). Hrubší vanilkový korpus som pieka 45 minút pri tej istej teplote. Po vychladnutí som ho rozkrojila na dve časti.


Kým korpusy chladli, pripravila som si krém. Základom bol známy "pribináčikový" krém. Dve šľahačkové smotany vyšľaháme s dvoma pudingami Créme Olé (ak chcete čokoládovú plnku, môžete použiť čokoládový Créme Olé, na kokosovú zas kokosový). Do zmesi zašľaháme jemný tvaroh, cukor a kyslú smotanu.


Do jednej tretiny plnky som primiešala malinový sirup a drvené mrazom sušené maliny, do druhej tretiny som pridala strúhaný kokos a kokosovú esenciu a tretiu časť som nechala bez zmien - vanilkovú.


Keď som mala všetko pripravené, mohla som dať tortu dokopy. Na spodok som dala vanilkový korpus, ktorý som natrela malinovou plnkou. Na malinovú plnku som položila malinový plát, ktorý som pokvapkala malinovým sirupom a natrela domácim malinovo-vanilkovým džemom. Na džem som natrela kokosový krém, do ktorého som uložila pár mrazom sušených malín. Na kokosovú plnku som položila poslendý korpus a celú tortu som natrela zvyšným pribináčikovým krémom.


Bielu polevu Dr Oetker som zmiešala s ružovým gélovým farbivom a poliala som hotovú tortu. Na ozdobu som použila makrónky, sušené maliny, ručne robené ružičky a zvyšky pribináčikového a malinového krému. Každý si však tortu môže ozdobiť ako chce, pretože fantázii sa medze nekladú :)


Podarilo sa mi odfotiť tortu aj v reze:


Táto tortička mala úspech. Ak sa ňou budete inšpirovať, nezabudnite mi napísať či vám chutila :)

Ľubka


bottom of page