top of page

Nugátové rožteky


Mojim tretím receptom na vianočné pečivo sú nugátové rožteky. Oriešky či nugát podľa mňa patria k sviatkom a preto som sa rozhodla zakomponovať nugát to cesta. Ak nechcete robiť rožteky, cesto môžete rozvaľkať na asi 5 mm hrúbku a vykrajovať z neho hviezdičky či iné tvary.


Cesto:


200 g nugát Dr. Oetker

100 g zmäknuté maslo

300 g hladká (špaldová) múka

30 g (trstinový) cukor

2 balíčky vanilínový cukor Dr. Oetker

štipka soli

1 stredne veľké vajce

7 g prášok do pečiva Dr. Oetker


Na ozdobu:


biela čokoláda alebo biela poleva Dr. Oetker

cukrové hviezdičky


Nugát nakrájame na tenké plátky a tie ešte nakrájame na menšie kúsky. K nugátu pridáme zmäknuté maslo a zmes poriadne vymiešame, najlepšie eletrickým mixérom.


K nugátovo-maslovej zmesi pridáme cukor (kryštálový alebo trstinový), vanilínový cukor, soľ a vajíčko. Opäť zmes poriadne premiešame.


Múku zmiešame s práškom do pečiva a polovicu pridáme do nugátovej zmesi. Zmiešame, pridáme druhú polovicu múky a vypracujeme hladké cesto.


Cesto zabalíme do potravinovej fólie a vložíme na pár hodín alebo na noc do chladničky.


Z vychladnutého cesta tvarujeme rožteky alebo, ako som napísala skôr, cesto rozvaľkáme a vykrajujeme z neho sušienky. Rožteky kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Koláčiky pečieme v 12 až 15 minút vo vyhriatej rúre pri 175°C. Rožteky pri pečení narastú, takže ich neklaďte veľmi blízko seba.


Upečené vychladnuté rožteky namáčame v bielej čokoláde a môžeme ich ešte ozdobiť cukrovými snehovými vločkami.



Vaša Ľubka



bottom of page