top of page

Perníkové crinkles


Dnes sa mi podarilo nafotiť ďalšie dva druhy vianočných koláčikov a jedným z nich sú tieto perníkové crinkles. Vďaka voňavým koreniam sa hodia ako alternatíva k perníčkom na viančný stôl. Jednou z hlavých ingrediencií perníkových crinkles je ďatlový sirup (je možné ho nahradiť melasou).


Ďatlový sirup je zdravšia náhrada klasického cukru. Najväčšia výhoda ďatlového sirupu je tá, že odkysľuje organizmus, čo je pri sladidlách skutočný zázrak. Ďatlový sirup však pomáha aj tráveniu, priebežne dodáva energiu a hlavne nezaťažuje glykemický index, tak ako klasický cukor. Vyrába z ďatlí, ktoré sú skutočne zdravou potravinou plnou vitamínov, minerálov a ostatných dôležitých látok pre telo. Dá sa kúpiť na internete alebo v obchode so zdravými doplnkami výživy a použiť ho môžete všade tam, kde by ste použili cukor alebo med. Ďatlový sirup má sladkú chuť a jeho konzistencia je podobná medu.

  • odkysľuje organizmus

  • detoxikuje organizmus

  • ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi

  • podporuje trávenie

  • nezvyšuje rapídne glykemický index

  • cukor z neho sa do krvi uvoľňuje postupne

  • dodáva energiu priebežne

  • upokojuje nervový systém

Čo budeme potrebovať:


375 g hladká (špaldová) múka

150 g hnedý cukor

3/4 čl sóda bikarbóna

1 PL mletá škorica

1 PL mletý zázvor

1/2 čl mleté klinčeky

1/2 čl soľ

170 g maslo

3/4 šálky ďatlový sirup (alebo melasa)


2 PL mlieko


100 g kryštálový cukor

60 g práškový cukor


Do misky dáme múku, hnedý cukor, sódu bikarbónu, škoricu, zázvor, klinčeky, soľ a poriadne premiešame.

Do suchej zmesi vtrieme studené, na kocky pokrájané maslo.

Pridáme melasu a mlieko a vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na dve časti, vytvarujeme z nich disky, zabalíme do potravinovej fólie a vložíme na 2 hodiny do chladničky (alebo na 30 minút do mrazničky).

Rúru vyhrejeme na 175°C.

Z vychladnutého cesta robíme guličky, ktoré najskôr obalíme v kryštálovom a následne v práškovom cukre. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pracujeme rýchlo aby sa cesto nezohrialo.

Pečieme asi 12 minút. Koláčiky po vybraní z rúry necháme ešte 2 minúty na plechu a potom ich preložíme na mriežku, kde ich necháme úplne vychlandúť.


Dúfam, že môj recept bude pre vás inšpiráciou.

Vaša,

Ľubka



bottom of page