top of page

Hruškový koláč z krehkého cesta


Minulý týždeň som piekla jablkový koláč a tento víkend som sa rozhodla pripraviť niečo z hrušiek. Rozhodla som sa upiecť jednoduchý koláčik z krehkého cesta a bola to správna voľba :)

Hrušky majú dostatok vitamínu B, vitamín A, vitamín E a vitamín K. Obsahujú taktiež minerály ako napríklad draslík, fosfor, horčík, meď, sodík, vápnik, zinok či železo.


Účinky hrušiek:

  • využívajú ako bežný pomocník pri obezite, močových kameňoch alebo pri vysokom krvnom tlaku

  • pomáhajú pri problémoch s trávením, odstraňujú zápchu a prečisťujú črevá

  • varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám

  • bežné divoko rastúce hrušky majú liečivejšie účinky ako hrušky vyšľachtené

Stále nie som doma, takže recept bude bez postupových fotografií.

Na cesto budeme potrebovať:


125 g hladká (špaldová) múka

30 g (trstinový) cukor

110 g maslo

1/2 čl soľ

1 PL studené mlieko alebo voda


Na náplň budeme potrebovať:


2 hrušky

50 g mleté mandle

1/2 čl mletá škorica

1/8 čl mletý muškátový orech

1/8 čl soľ

1 PL (trstinový) cukor

1 PL hladká (špaldová) múka

kôra z 1 citróna


V miske zmiešame múku a cukor. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo, ktoré jemne trením vmiešame do zmesi múky a cukru (maslo môžeme vtrieť aj vidličkou). Na cesto nasypeme soľ a vylejeme lyžicu mlieka. Cesto párkrát premiesime - len pokiaľ sa jednotlivé ingrediencie nespoja. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie, vytvoríme z neho disk a vložíme do chladničky na aspoň 30 minút.


Kým je cesto v chladničke, ošúpeme hrušky a nakrájame ich na tenké plátky. V stredne veľkej miske zmiešame mandle, lyžicu múky, lyžicu cukru, citrónovú kôru, mletú škoricu, muškátový oriešok a soľ. Plátky hrušky vložíme do pripravenej zmesi a jemne ich premiešame tak, aby sa obalili všetky hrušky.


Vychladené cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme do kruhu (hrúbka cesta asi 5 mm). Na vyvaľkané cesto poukladáme do kruhu plátky hrušiek asi 5 cm od okraja. Okrajové cesto zahneme na hrušky, na ktoré nasypeme zvyšok mandľovej zmesi (ak nám nejaká zostala po obaľovaní hrušiek).


Koláčik pečieme 30 až 35 minút v rúre predhriatej na 180°C. Najlepšie chutí ešte teplý (nie horúci!), s lyžicou bieleho jogurtu, kyslej smotany s vanilkovým cukrom alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny.


Prajem Vám krásny zvyšok nedele!

Vaša,

Ľubka




bottom of page