top of page

Jablkový koláčik z ražnej múky


Už aj môj Facebookový profil mi pripomína, že tri mesiace som na blog nepridala žiadny recept. Pár ich mám nafotených, no kvôli svadobným prípravám som sa nedostala k písaniu a upravovaniu fotiek. Počas blogových prázdnin som vyskúšala niekoľko receptov a dnes sa chcem o jeden z nich s vami podeliť. Vonku listy stromov hrajú všetkými farbami jesene a fúka chladný vetrík. Žiada sa mi ísť do prírody, obdivovať všetku tú krásu a potom prísť domov, uvariť si čajík a dať si k nemu kúsok koláčika, napríklad voňavý jabĺčkový so škoricou.


Zrkadlovka a statív zostali doma na Slovensku, preto som postup nenafotila, no príprava tohto koláčika je jednoduchá a zvládne ju každý aj bez fotopostupu :) Namiesto pšeničnej alebo špaldovej múky som použila celozrnnú ražnú múku, ktorá sa podľa mňa do tohto jesenného koláča hodí. Raž je blízko príbuzná pšenici, avšak je tmavšia a má tenšie zrno. Zo všetkých obilnín obsahuje raž najvyšší podiel aminokyseliny lyzínu. Je tiež zdrojom komplexu vitamínu B, vitamínu E, železa a niekoľkých druhov minerálov. Ražná múka má vzhľadom k tráviacemu traktu výhodnejšie zloženie, najmä má vyšší obsah vlákniny aj jej skladba je pre človeka priaznivejšia.


Čo budeme potrebovať:


75 g maslo (maslo je možné nahradiť kokosovým alebo iným tukom)

90 g hnedý (nerafinovaný) cukor

75 g mlieko

2 väčšie jablká (použila som jonatánky)

1 vajce

150 g celozrnná ražná múka

50 g mleté mandle

10 g prášok do pečiva

6 g mletá škorica


Do hrnčeka dáme maslo, cukor a mlieko, ktoré zohrievame kým sa cukor nerozpustí a maslo nerozopí. Zmes necháme vychladnúť. Medzitým na hrubo nastrúhame umyté jabĺčka (aj so šupkou).

Vychladnuté maslo s cukrom a mliekom dáme do misky.

Pridáme jablká, vajce, múku, mleté mandle, prášok do pečiva, škoricu a vymiešame cesto, ktoré nalejeme do papierom vystlanej hranatej formy na chlebík.

Koláč pečieme 30 až 35 minút v rúre predhriatej na 180°C.

Keď vychladne, nakrájame ho a podávame ku poobedňajšiemu čaju či kávičke.


Nech Vám chutí!


Vaša,


Ľubka






bottom of page