top of page

Mrkvový koláč s citrónovou penou z krémového syra


Kto by nemal rád mrkvový koláčik? Kto by odolal šťavnatému voňavému koláču v kombinácii s plnkou z krémového syra? U nás patrí k veľmi obľúbeným dezertom. Počas minulého víkendu sme mali malú súkromnú oslavu a preto som sa rozhodla, že namiesto klasického mrkvového koláča upečiem jeho slávnostnejšiu verziu. Celá príprava síce trvala dva dni, no výsledok stál za to :)


Mrkvový koláč:


140 g hladká (špaldová) múka

170 g cukor (trstinový)

2 vajcia

1/2 čl sóda bikarbóna

1/2 čl mleté škorica

180 g mrkvové pyré


Pena:


1 dl šľahačková smotana

50 g cukor

strúhaná kôra z jedného citróna

1 žĺtok

vanilková esencia (vanilkový cukor)

180 g krémový syr (philadelphia, lúčina)

2 dl šľahačková smotana

19 g želatína

5 PL voda


Poleva:


14 g želatína

83 ml voda


200 g kryštálový cukor

133 g sladené kondenzované mlieko

100 ml voda

233 g biela čokoláda nasekaná na malé kúsky

potravinárske farbivo


pomarančový džem


Ako prvý si pripravíme koláč. Vajcia vyšľaháme s cukrom (dostaneme dvoj až trojnásobný objem), pridáme mrvové pyré a premiešame. Mrkové pyré môžeme urobiť zo surovej alebo uvarenej, či uparenej mrkvy (ja som použila surovú).


V ďalšej miske zmiešame múku, sódu bikarbónu a škoricu.


Sypké prísady vmiešame do vajíčkovo-cukrovo-mrkvovej zmesi.


Cesto nalejeme do formy (priemer 20 cm), ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie. Koláčik pečieme asi 40 minút pri teplote 175°C. Po upečení korpus necháme vychladnúť.


Želatínu zalejeme vodou a necháme ju naboptnať.

V hrnci zmiešame 1 dl šľahačkovej smotany, cukor, citrónovú kôru, vanilku a žĺtok.


Zmes varíme na miernom ohni kým nezačne hustnúť a jemne bublať. Hrniec odstavíme z ohňa a v omáčke rozmiešame naboptnanú želatínu.


Citrónovú omáčku necháme trochu postáť a potom ju vymiešame s krémovým syrom.


Z 2 dl smotany pripravíme šľahačku.


Jednu lyžicu šľahačky primiešame do syrovo-citrónovej zmesi. Následne jemne primiešame zvyšok šľahačky. Výsledná zmes bude nadýchaná a krásne krémová.

Medzitým nám koláčik vychladol a môžeme ho vrstviť. Vršok korpusu odrežeme, aby bol rovný a natrieme naň pomarančový džem (nešetríme ním).

Obruč naplníme citrónovou penou a zarovnáme ju. Koláči vložíme aspoň na 4 hodiny do mrazničky (najlepšie je nechať ho tam cez noc).


Po pár hodinách (alebo na druhý deň) si urobíme polevu. Do väčšiny receptov na zrkadlovú glazúru ide glukózový sirup, ktorý som doma nemala. Našťastie som našla recept, ktorý funguje aj bez sirupu (ja som robila len 2/3 receptu, pretože koláčik je malý). Tento typ polevy som robila prvýkrát a na moje prekvapenie to nebolo až také zložité, ako som si myslela. Nepodarilo sa mi to na 100%, no nabudúce to bude určite lepšie :)


Opať si pripravíme želatínu (14g), ktorú necháme naboptnať v 83 ml vody.


Kým želatína hydratuje, v hrnci zmiešame kryštálový cukor, kondenzované mlieko a vodu (100 ml). Sirup varíme na miernom ohni a pritom ho neustále miešame. Keď začne vrieť, hrniec odstavíme a do sladkého sirupu vmiešame želatínu.


Pripravenú čokoládu zalejeme sirupom a necháme stáť asi 5 minút. Po piatich minútach polevu pomixujeme ponorným mixérom (snažíme sa zbaviť všetkých bubliniek, preto mixér musí byť stále ponorený v jednom uhle). Na fotke je dosť veľa bubliniek, no vačšinu z nich sa mi podarilo odstrániť. Pri mixovaní pridáme potravinárske farbivo. Takto pripravenú glazúru môžeme naliať na koláč keď vychladne na teplotu 37°C. Pri chladnutí je dobre zakryť povrch glazúry potravinárskou fóliou, aby sa na nej nevytvorila kôra.


Zamrznutý koláč položíme na podstavec (pohár, misku), ktorý vložíme do plechu na pečenie a môžeme ho začať polievať. Ja som čakala príliš dlho, poleva bola chladnejšia než mala byť a nebola taká tekutá.

Ak chceme na poleve kresbu, kvapneme na ňu pár kvapiek potravinárskeho farbiva a špachtličkou ju rozotrieme po glazúre. Po 15 minútach nožom odstránime zvyšnú prevísajúcu polevu. Koláč pred krájaním ešte vložíme do chladničky aby glazúra zatuhla. (Najlepšie sa krája zúbkovým nožom, ktorý predtým namočíme do horúcej vody).


Recept síce vyzerá komplikovane, no verím, že niekto z vás sa odhodlá a vyskúša ho :)


Prajem Vám všetkým príjemný víkend :)

Ľubka


bottom of page