top of page

"Bratislavské" rožky


Kto by nemal rád makové či orechové bratislavské rožky!? Chutné kysnuté maslové cesto plné úžasnej plnky :) Nikdy predtým som sa neodvážila rožteky upiecť, pretože recept sa mi zdal dosť komplikovaný. Na Vianoce som dostala zbierku kníh Poklady slovenskej kuchyne od autorky Silvie Pilkovej a konečne som sa odhodlala rožteky upiecť. V názve som dala slovo bratislavské do úvodzoviek, pretože v originálnom recepte (tento je z roku 1938) sa používa pšeničná múka a ja som ju nahradila múkou špaldovou.


Cesto:


500 g polohrubá (špaldová) múka

500g hladká (špaldová) múka

40 až 80 g čerstvé droždie

10 g soľ

150 g cukor

300 g maslo

20 ml mlieko


Orechová plnka:


500 g mleté vlašské orechy

250 g práškový cukor

200 ml mlieko

2 PL rum

1 čl vanilková esencia alebo 1 balíček vanilkový cukor


Maková plnka:


500 g mletý mak

250 g práškový cukor

250 ml voda

1 balíček vanikový cukor

kôra z jedného citróna


Glazúra:


3 žĺtky

vody


Droždie rozdrobíme do asi 100 ml vlažného mlieka, pridáme trošku cukru a necháme postáť asi 20 minút.

Múku preosejeme a pridáme do nej pripravený kvások, cukor, soľ, zvyšok mlieka a maslo (nesmie byť tuhé, najlepšie je vybrať ho vopred z chladničky aby bolo mäkké).

Vymiesime nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť aspoň hodinku. (v pôvodnom recepte sa píše, že cesto po hodine premiesime a necháme kysnúť ďalších 10 až 20 minút, no ja som tento krok preskočila). Kým cesto kysne, pripravíme si plnky.

V hrnčeku necháme zovrieť mlieko s cukrom.

Stiahneme teplotu, do mlieka pridáme mleté orechy a za stáleho miešania varíme asi 2 minúty. Odstavíme z platne, pridáme vanilku, rum, plnku dobre premiešame a necháme vychladnút.

Na makovú plnku rozpustíme cukor vo vode a zohrievame.

Keď sa cukor rozpustí pridéme mak a varíme pokiaľ mak nezhustne. Plnku odstavíme a keď začne chladnúť pridáme do nej vanilkový cukor a citrónovú kôru. Ak plnka nie je dosť hustá, môžeme ju zahustiť strúhankou alebo postrúhaným perníkom.


Z oboch plniek urobíme 20 až 25 gramové šúľky.

Vykysnúté cesto rozdelíme na polovice. Z každej časti urobíme asi 50 centimetrový valček, ktorý nakrájame na 25 g kúsky.

Vezmeme si kúsok cesta, urobíme z neho guľôčku, rozvaľkáme ju na oválnu placku, do jej stredu vložíme šúľok plnky, sformujeme ho a zabalíme.

Valčeky ukladáme na plech a sformujeme ich do tvaru rožtekov (spoj by mal byť na spodnej strane). Orechové rožteky maju mať tvar písmena "C" a makové tvar podkovičky. Do žĺtkov pridáme trošku vody a rozšľaháme ich. Rožteky potrieme a uložíme na chladné miesto aby glazúra zaschla (keď sa rožteka dotkneme, nie je lepkavý). Následne rožteky prenesieme na teplejšie miesto, kde ich necháme asi 15 minút kysnúť (glazúra začne praskať a vďaka tomu sa vytvorí ten krásny mramorový efekt).


Rožteky pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 20 minút. Keď ich budem piecť nabudúce, dám si viac záležať a viac rožteky potriem, aby glazúra bola na celom povrchu. Aj keď nie sú najkrajšie, na chuti im to nič neubralo :)




bottom of page