top of page

Ako sa mak stretol s bazou


nedávno, keď som čakala na let do zurichu som si pri prezeraní facebook-u všimla, že táňa má v ponuke bazový sirup. bazový sirup je jedna z chutí, ktoré mi pripomínajú detstvo, takže som neváhala, napísala som jej a objednala si hneď dve fľaštičky :) bolo mi jasné, že časť sirupu skončí v osviežujúcej limonáde, ktorá zahasí smäd počas horúcich letných dní a časť použijem pri pečení. v hlave som začala kombinovať všetky možné chute, no najviac sa mi pozdávala myšlienka spojenia bazovej chute s citrónom a makom. skúsila som to a tu je výsledok :)


cesto:


6 vajec

110 g trstinový cukor

200 g mletý mak

kôra z jedného citróna

1 dl teplá voda


krém:


350 g mascarpone

1,5 dl bazový sirup


ríbezlový džem


5 žĺtok vyšľaháme s cukrom. pridáme 1 celé vajce a šľaháme pokiaľ sa úplne nespojí so zmesou. nakoniec primiešame 1 dl teplej vody.

do vajíčkovo-cukrovej zmesi pridáme mletý mak, citrónovú kôru a dobre všetko premiešame.


z 5 bielkov, ktoré sme oddelili urobíme tuhý sneh.

do makového cesta jemne primiešame menšiu časť bielkového snehu (asi 2 lyžice), potom pridáme zvyšný sneh.


cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. koláčik pečieme 15 minút v rúre predhriatej na 180°C.


medzitým pripravíme krém - zmiešame mascarpone s bazovým sirupom.


upečený plát vyklopíme z plechu a ešte kým je teplý z neho stiahneme papier na pečenie (treba dávať pozor, aby sa vám nezlomil tak ako mne - chvíľku som z toho bola smutná, ale naštastie sa táto chybička krásy dala dobre zamaskovať). koláč rozrežeme na tri rovnako široké diely.


jeden z dielov natrieme mascarpone, položíme naň druhý diel, ktorý najskôr natrieme džemom (ja som použila domáci ríbezlový s vanilkou) a až na džem natrieme mascarpone. postup opakujeme aj s posledným dielom. vrch koláča môžeme ozdobiť tak, že pomocou vidličky na ňom urobíme vlnky (je to lepšie vidno, ak kliknete na fotku). hotový koláčik vložíme do chladničky aby krém stuhol a nakrájame ho na kocky alebo kvádre.


po ochutnaní tohto sviežeho koláčika som len mohla skonštatovať, že zoznámenie bazy s makom a citrónom bolo úspešné a veľmi chutne sa dopĺňajú :)




bottom of page