top of page

Obrátené hruškové koláčiky


Dnes som si pre vás pripravila ďalší jesenný recept plný voňavého korenia. Tieto malé hruškové koláčiky sú pripravené raz dva a najlepšie chutia ešte teplé :) Hrušky obsahujú vitamín B, vitamín A, vitamín E, vitamín K, draslík, fosfor, horčík, meď, sodík, vápnik, zinok a železo. Hruška sa využíva ako bežný pomocník pri obezite, močových kameňoch alebo pri vysokom krvnom tlaku. Tiež pomáhajú pri problémoch s trávením, odstraňujú zápchu a prečisťujú črevá. Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám. Bežné divoko rastúce hrušky majú liečivejšie účinky ako hrušky vyšľachtené.


Ingrediencie (na 5 koláčikov):


1 hruška

5 čl trstinový cukor

85 g maslo

100 g kryštálový cukor

štipka soli

2 vajcia

65 g hladká múka (ja som použila špaldovú)

1 čl prášok do pečiva Dr. Oetker

1/2 čl mletá škorica

1/4 čl mleté klinčeky

1/4 čl mletý kardamon

6 PL mlieko

1/2 čl vanilková pasta Dr. Oetker


Rúru zohrejeme na 175°C. Formu na muffiny alebo silikónové formičky (5 ks) natrieme maslom a do každej nasypeme lyžičku trstinového cukru. Vložíme do rúry a pečieme 10 minút.

Medzitým do penista vymiešame maslo s cukrom a soľou. Do zmesi po jednom prišľaháme vajcia.

Do ďalšej nádoby preosejeme múku, prášok do pečiva, škoricu, klinčeky a kardamón. Suchú zmes primiešame k maslovej zmesi.

Nakoniec do cesta primiešame mlieko a vanilkovú pastu.

Cesto rovnomerne rozdelíme do formičiek s hruškami. Vložíme do rúry a pečieme 20 až 25 minút. Po upečení ich necháme asi 5 minút vo formičkách a potom ich vyklopíme. Podávame teplé, ozdobené šľahačkou :)


Dúfam, že tento recept vyskúšate a bude vám chutiť rovnako ako nám :)

Ľubka


bottom of page