top of page

Koláčik z kokosovej múky


Ak ste už niekedy piekli s kokosovou múkou určite viete, že sa nespráva ako klasická múka, pretože nasiakne oveľa viac tekutiny a tak jej stačí oveľa menej. Kvôli tomu však netreba zúfať. Aj z kokosovej múky sa pri použití správnych pomerov ingrediencií dá upiecť vláčny chutný koláč.


Kokosová múka je zdravou, výživnou a bezlepkovou alternatívnou bežne používaných druhov múky. Je bohatá na obsah vlákniny, bielkovín a zdravých tukov. Neobsahuje lepok, má nízky obsah cukru, kalórií a nízky glykemický index, preto ju obľubujú najmä celiatici, diabetici, vegetariáni, ľudia alergickí na orechy a tí, ktorí sa stravujú podľa paleo princípov. Kokosová múka sa vyrába z nastrúhanej a vysušenej dužiny orecha, ktorá ostáva po olúpaní vonkajšej zelenej kôry orecha. Dužina je biela a tuhá a v procese výroby kokosovej múky je najemno pomletá a sušená na nízkych teplotách, čím sa docieli požadovaná ľahká, akoby pudrová štruktúra. Je mnoho dôvodov, prečo zaradiť kokosovú múku do každodenného jedálnička – je bohatá na živiny, má nízky obsah kalórií a všetranné využitie v množstve receptov pri varení aj pečení. Len veľmi zriedkavo pri konzumácii kokosovej múky dôjde k tráviacim alebo autoimunitným reakciám tak, ako je to pri konzumácii múky z obilnín.


Kokosová múka:

  • podporuje metabolizmus

  • má vysoký obsah vlákniny

  • udržiava správnu hladinu cukru v krvi

  • napomáha zdravému tráveniu


Už malé množstvo kokosovej múky je bohaté na vzácne nutričné látky. Dve polievkové lyžice obsahujú 5g vlákniny, 1,5g sacharidov a len 38 kalórií, čo z nej robí ideálnu potravinu pre tých, ktorí si strážia množstvo prijatých kalórií v diéte a pritom chcú mať dostatočný príjem vlákniny v strave. Taktiež jej zdravou alternatívou pretože má vysoký obsah mononenasýtených mastných kyselín a nízky obsah omega-6 nenasýtených mastných kyselín. (zdroj)


Na koláčik budeme potrebovať:


1/2 šálky kokosová múka

1/2 čl sóda bikarbóna

1/4 čl soľ

3 celé vajcia

1/2 šálky rozpustený kokosový olej

1/4 šálky plnotučné kokosové mlieko

1/3 šálky med (alebo javorový sirup)

2 čl vanilkový extrakt

2 vaječné bielky

2 PL karobový prášok (alebo kakao)


V miske zmiešame kokosovú múku, sódu bikarbónu a soľ.


Do ďalšej misky dáme vajíčka, kokosový olej, kokosové mlieko, med (alebo javorový sirup), vanilkovú esenciu a vymiešame ich do penista.


Tekutú zmes vylejeme do misky s múkou a poriadne premiešame.


Ak chceme dvojfarebný koláč, trochu cesta odoberieme a zmiešame ho s karobovým práškom.


Z bielok vyšľaháme tuhý sneh,



ktorý jemne vmiešame do cesta.

Cesto striedavo nalejeme do chlebíkovej formy a uhladíme ho.

Na vrch koláča môžeme poukladať čučoriedky a posypať ho strúhaným kokosom. Pečieme ho v rúre predhriatej na 175°C 40 až 45 minút. Po upečení koláčik necháme vychladnúť a môžeme ho krájať. Ak ho upečiete, sami sa presvedčíte o tom že je mäkkučký, vláčny a šťavnatý :)


Prajem Vám ešte pekný zvyšok týždňa :)

Ľubka


bottom of page